ZOETE AARDAPPELEN

 

Zoete aardappelen zijn weer eens wat anders dan de gewone Keniase maagvuller, ugali of pap. Ugali wordt meestal van mas gemaakt, maar kan ook van gierst worden bereid. In dat geval is de smaak iets nootachtig. Op de shamba’s of boerderijen verbouwt men mas, bonen, sukuma wiki (groene groenten), pinda’s, gierst, cassave en zoete aardappelen. Daarnaast houdt men geiten en vetstaartschapen. De staart is een delicatesse die gewoonlijk door de mannen wordt gegeten.

‘Dit is een eerlijk, eenvoudig en erg lekker gerecht.’ Phoebe Omondi, Nairobi, Kenia.

 

500 g ongeschilde zoete aardappelen, gehalveerd

boter

zout

gedroogde rode chilipeper, van de zaadjes ontdaan en geplet, of theelepel chilipoeder

 

Zet de zoete aardappelen op met wat water en kook ze 5 minuten. Zet de warmtebron wat lager, kook ze nog 5 tot 10 minuten tot ze gaar zijn en giet het water af.

Laat de zoete aardappelen iets afkoelen, pel ze en stamp of prak ze met wat boter en out. Doe de puree in een schaal, bestrooi het met de chili en dien het direct op.

 

4 personen

 

land : Kenia

gerechtsoort : bijgerecht

 

bron : Verandering van Spijs : Een wereldselectie van pittige en kruidige gerechten / Troth Wells