ZELBO GOMEN (GEKOOKTE BOERENKOOL)

 

Boerenkool, een niet-sluitende kool, wordt al meer dan tweeduizend jaar geteeld. Hoewel u misschien bij de in Afrika zo populaire bladgroenten niet direct aan boerenkool denkt, krijgt hij in dit gerecht een duidelijk Ethiopisch tintje.

 

500 gram boerenkool

7 deciliter water

2 rode uien, gehakt

3 eetlepels olijfolie

1 eetlepel gehakte knoflook

1 eetlepel fijngehakte verse gember

1Ĺ theelepel Spaanse peper (jalapeŮo of een andere matig hete peper), of naar smaak

zout

versgemalen zwarte peper

 

Was de boerenkool goed. Snijd verkleurde bladeren weg en verwijder harde stronken. Scheur de boerenkool in stukjes en zet deze met het water op in een pan. Breng op middelhoog vuur aan de kook, voeg dan de andere ingrediŽnten toe en roer goed. Zet het vuur laag en laat het geheel met het deksel op de pan nog koken gedurende 25 minuten, of totdat de boerenkool zacht is. Serveer warm of op kamertemperatuur.

 

4 - 6 personen

 

land : EthiopiŽ

gerechtsoort : groentegerecht

 

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis / Jessica B. Harris

 

EthiopiŽ Home