YATAKLETE KILKIL (AARDAPPELEN MET NOOTMUSKAAT)

 

Heel lang geleden zat een Ethiopische geitenhoeder te kijken naar een van zijn geiten uit de kudde die de bessen van een struik stond te eten. Enkele ogenblikken later begon de geit vol energie te rennen en te spelen. Uit nieuwsgierigheid plukte de herder ook een aantal bessen en probeerde ze. De bessen bleken beter te smaken als ze geroosterd waren, maar de uitwerking was hetzelfde - de cafeÔne gaf de stimulans en sindsdien is koffie een zeer populaire drank.

 

500 g nieuwe aardappelen

2 - 3 bosjes broccoli, in stelen en roosjes verdeeld

3 grote wortels, in plakjes

6 - 8 bloemkoolroosjes, kleingesneden

25 - 40 g boter of ghee

1 ui, fijngehakt

2 teentjes knoflook, uitgeperst

1 theelepel kurkuma

1 - 2 theelepels geraspte nootmuskaat

stukje gemberwortel van 1 cm, geschild en fijngehakt

1 kruidnagel

zout

peper

 

Kook of stoom de aardappelen, de broccolistelen en de wortels 15 minuten, tot ze bijna gaar zijn.

Voeg de broccoli- en bloemkoolroosjes toe en laat ze 5 minuten meestomen of meekoken. Laat de groenten goed uitlekken.

Verhit de boter en fruit de ui en de knoflook, tot de ui glazig ziet. Voeg de kurkuma, nootmuskaat, gemberwortel en kruidnagel toe en laat ze 1 minuut meefruiten. Schep de gekookte of gestoomde groenten door het uienmengsel, voeg wat zout en peper toe en laat het groentemengsel 6 tot 8 minuten zachtjes roerbakken. Dien op met gekookte gierst of rijst.

 

6 personen

 

land : EthiopiŽ

gerechtsoort : groentegerecht

 

bron : Met liefde bereid : Recepten uit Afrika, AziŽ en Latijns-Amerika voor de Westerse keuken / Troth Wells

 

EthiopiŽ Home