WEST-AFRIKAANSE BONEN MET OKRA

 

Dit is een typisch West-Afrikaans gerecht met okra, een van de meest gebruikte groenten uit dit gebied. Wij aten deze schotel tijdens de wekelijkse markt van Djenné, bij de schitterende vijftiende-eeuwse van modder gebouwde moskee. Het stoffige plein voor de moskee en de slaperige stegen ernaast kwamen helemaal tot leven door het marktbedrijf: van heinde en ver kwamen mensen toegestroomd om marktkraampjes op te zetten.

 

4 eetlepels olie

1 ui, fijngewreven

1 theelepel cayennepeper

1 eetlepel verse tijm, fijngehakt

18 middelgrote okra’s, overlangs doorgesneden

300 g sperziebonen

4 tomaten, gepureerd in een keukenmachine

handvol korianderblad, fijngehakt

450 g gekookte oogbonen

zout en peper

 

Verhit de olie in een grote pan en bak hierin de fijngewreven ui tot hij zacht is. Voeg cayennepeper en tijm toe en bak dit kort mee. Voeg de okra’s, sperziebonen, gepureerde tomaten en koriander toe. Laat alles 15 minuten sudderen op laag vuur onder af en toe omscheppen. Voeg de gekookte oogbonen toe en prak ze een beetje met een vork. Breng op smaak met zout en peper. Voeg nog wat water toe om de saus van de bodem los te maken.

 

4 - 6 personen

 

land : Mali

gerechtsoort : veganistisch gerecht

 

bron : World Food Café : Vegetarische recepten uit de hele wereld / Chris & Carolyn Caldicott