‘VOGELS IN VOGELS’

 

Ooit zag ik in een oud kookboek uit het Midden-Oosten een recept voor gevulde kameel. Het was absurd, maar ik vond het zo geweldig, dat ik gewoon moest proberen het te maken met een hanteerbaarder equivalent - zonder kameel!

In plaats daarvan gebruikte ik allerlei gevogelte in verschillende maten: elke vogel is gevuld met een andere (vandaar de naam), net als Russische poppetjes. Het gerecht is helemaal niet moeilijk te bereiden, maar maakt geweldig veel indruk en levert stof tot praten. Het is echter tijdrovend door het langdurige marineren en garen van de afzonderlijke vogels.

 

GEVOGELTE

1 kwartel

1 piepkuiken

1 middelgrote kip

1 grote kalkoen

 

KWARTEL

10 gram (2 theelepels) tomatenpuree

60 milliliter (4 eetlepels) water

30 milliliter (2 eetlepels) plantaardige olie

versgemalen zwarte peper

10 gram (2 theelepels) gemberpoeder

zout naar smaak

saffraanei (ei gekookt in water met saffraan)

 

PIEPKUIKEN

6 ontpitte pruimen of dadels

375 milliliter gemberwijn, gekruide honingwijn of iets dergelijks

30 milliliter (2 eetlepels) water

 

KIP

60 gram (4 eetlepels) komijnpoeder

15 gram (1 eetlepel) knoflookzout

10 gram (2 theelepels) cayennepeper, paprika- of chilipoeder (desgewenst)

75 milliliter plantaardige olie

 

KALKOEN

8 - 10 takjes rozemarijn

90 gram boter

15 gram (1 eetlepel) knoflookzout

 

BIJGERECHTEN

gepofte aardappelen (geschild of ongeschild)

in de oven gebakken zoete aardappelen (geschild of ongeschild)

gekookte rijst

rapen of pastinaken gegaard bij het vlees

gestoomde broccoli, wortelen, spinazie of peultjes

 

Het is raadzaam om de vogels 12 tot 24 uur voor het koken klaar te maken en te marineren, omdat ze dan beter smaken. Probeer, als uw oven groot genoeg is, om 2 of 3 vogels tegelijk klaar te maken. Bereid eerst de kalkoen, want die neemt de meeste tijd en daarna de kip. Het piepkuiken en de kwartel kunnen dan tegelijk garen.

Meng voor de kwartel tomatenpuree en water tot een romig geheel. Voeg olie, zwarte peper, gemberpoeder en zout toe en roer dit goed door. Bestrijk de kwartel aan binnen- en buitenkant met de marinade. Prik gaatjes in de kwartel, zodat de marinade in het vlees kan dringen. Dek de kwartel af en laat hem 12 uur zo staan. Verhit dan de oven tot 200°C, wikkel de kwartel in aluminiumfolie en bak hem 15 minuten in een vuurvaste schaal. Temper de warmtebron tot 180°C en braad de vogel nog eens 40 minuten tot de kwartel gaar is. Neem de schaal met de vogel uit de oven, zet deze apart en houd hem warm.

Voor het piepkuiken, de pruimen of dadels een nacht laten weken in de gemberwijn. Stamp ze dan tot moes. Voeg het water toe en roer dit goed door. Wrijf binnen- en buitenkant van het piepkuiken in. Wikkel hem in folie en braad hem in 40 minuten gaar in de oven op 180 - 190°C. Haal het piepkuiken dan uit de oven, dek de schaal af, zet deze apart en houd hem warm.

Meng voor de kip komijn, knoflookzout, cayennepeper en olie in een kom door elkaar. Bestrijk de kip hiermee aan binnen- en buitenkant, bedek met aluminiumfolie en bak de kip in een vuurvaste schaal ongeveer 1 uur op 180°C of zolang tot ze gaar is. Neem de kip dan uit de oven, zet apart en houd warm.

Trek voor de kalkoen de groene puntjes van de takjes rozemarijn. Doe deze in een schaal samen met de boter en het knoflookzout en roer dit goed door. Doe zoveel mogelijk rozemarijnboter onder het vel van de kalkoen. Wrijf binnen- en buitenkant van de vogel in met de rest van de boter. Wikkel de kalkoen in aluminiumfolie en braad hem gaar (de duur is afhankelijk van het gewicht).

Een half uur voordat de kalkoen gaar is, moeten kip, piepkuiken en kwartel klaar zijn om te vullen. Haal de kalkoen uit de oven. Haal de folie van kwartel, piepkuiken, kip en kalkoen. Vul de kwartel met het saffraanei, maar zorg wel dat zowel ei als vogel heel blijft. Vul het piepkuiken met de kwartel en doe dit weer in de kip. Vul tenslotte de kalkoen met dit alles, maar zorg er in alle stadia voor dat de vogels niet uit elkaar vallen.

Bestrijk de kalkoen met het kookvocht en leg hem zonder folie terug in de oven. Nu kunnen ook de groenten toegevoegd worden aan het kookvocht in de schaal. Laat dit alles nog eens 40 tot 60 minuten braden bij 180°C.

Is alles gaar, leg dan de ‘gevulde’ kalkoen op een grote schaal en garneer dit alles royaal met de groenten en met bloemen en bladplanten uit de tuin. Dit gerecht kan het best gegeten worden op een typisch Afrikaanse manier: doe geen moeite om nette kleine stukjes af te snijden, maar snijd forse stukken af en deel deze uit. Hierdoor smaakt ieder stukje weer anders. Bon appétit!

 

4 - 6 personen

 

land : Egypte

gerechtsoort : gevogeltegerecht

 

bron : De Afrikaanse keuken wereldwijd / Dorinda Hafner

 

Egypte Home