VIS IN HETE SAUS

 

Bijna 50 procent van de bevolking van Ivoorkust is jonger dan 15 jaar en in vele andere delen van Afrika is hetzelfde patroon te zien. De energie en het enthousiasme van de jeugd zijn een belangrijke levenskracht in alle Afrikaanse landen, maar al te vaak worden de goede vooruitzichten overschaduwd door gebrek aan voedsel en opleidingsmogelijkheden. Ivoorkust is sterk afhankelijk van de winst die gehaald wordt uit de koffie-, cacao- en ananasplantages en de economie wordt voortdurend geteisterd door onbestendige prijzen.

‘Onze vriendin Sobie Pauline Kouadjo maakte dit gerecht voor ons met rode snapper, die ze in zijn geheel serveerde. Alleen de ingewanden waren verwijderd. Je kunt er ook rode poon of een andere vissoort voor gebruiken, en in plaats van de hele vis kun je ook filets nemen.’ Louise Cooke, Londen, Verenigd Koninkrijk.

 

rode palmolie* of pindaolie

1 ui, fijngehakt

1 verse rode of groene chilipeper, van de zaadjes ontdaan en fijngehakt

2 teentjes knoflook, fijngehakt

-literblik tomaten

600 ml visbouillon

500 g gefileerde vis (kabeljauw, schelvis enz.)

250 g couscous

 

* soms verkrijgbaar bij een Surinaamse of Antilliaanse kruidenier

 

Verhit een eetlepel olie in een grote, hoge pan en fruit de ui tot deze glazig ziet. Voeg de chilipeper en de knoflook toe en laat ze even meefruiten.

Roer de tomaten door het chilimengsel en druk ze plat met een houten lepel. Voeg de bouillon toe, breng alles aan de kook en laat het mengsel 5 minuten doorkoken.

Pocheer de visfilets 10 tot 15 minuten in de hete saus tot ze gaar zijn.

Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking of als volgt. Breng circa 7 cm water met 2 eetlepels olie aan de kook. Voeg de couscous aan het kokende water toe en blijf roeren tot het graan al het water heeft geabsorbeerd (ca. 30 seconden). Doe, als de couscous niet helemaal gaar is, wat extra kokend water erbij en laat het nog even doorkoken.

Dien de vis op met de saus en geef de couscous er apart bij.

 

4 personen

 

land : Ivoorkust

gerechtsoort : visgerecht

 

bron : Verandering van spijs : Een wereldselectie van pittige en kruidige gerechten / Troth Wells