VAN DER HUM (MANDARIJNENLIKEUR)

 

Deze likeur wordt gemaakt van naartjies, de heerlijke mandarijnen uit Zuid-Afrika. Hoewel Van der Hum ook in de handel verkrijgbaar is, geven veel mensen er de voorkeur aan de drank zelf te bereiden en er bestaan talloze recepten voor. In dit recept zitten alle smaken die ik lekker vind.

De likeur moet voor gebruik twee tot drie weken staan.

 

1 liter brandewijn

2 volle eetlepels verse mandarijnenschillen

1 eetlepel verse bittersinaasappelschil

1,2 deciliter donkere Jamaica-rum

7 hele kruidnagels

stukje muskaatnoot van 1 centimeter

4 eetlepels oranjebloesemwater

3,5 deciliter suikerstroop

 

Giet de brandewijn in een kan. Kneus de schillen, de kruidnagels en de nootmuskaat in een vijzel (of grote kom) door er een paar keer met een stamper of een houten hamer op te slaan. Meng de rum en het oranjebloesemwater erdoor en doe het mengsel in de kan. Laat deze afgedekt 2 - 3 weken staan op een koele plek; schud elke dag even, zodat de smaken zich mengen. Voeg voor het overschenken de suikerstroop toe, proef op smaak en zeef de Van der Hum in decoratieve flessen. Serveer in kleine glaasjes als digestief.

 

Voor 1,5 liter

 

land : Zuid-Afrika

gerechtsoort : drank

 

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis / Jessica B. Harris

 

Zuid-Afrika Home