TUNESISCHE COUSCOUS ROYAL

Sommigen zeggen dat couscous uit TunesiŽ de beste is. En de lekkerste is de couscous royal, met lamsvlees en merguez. En de allerlekkerse couscous royal is die, die wij van Fatima leerden.

1200 gram lamsvlees
zout
Ĺ glas zonnebloemolie
Ĺ glas olijfolie
2 uien
2 tenen knoflook
1 theelepel zwarte peper
1 eetlepel zoete paprikapoeder
1 eetlepel hete paprikapoeder
1 theeleel saffraan
280 gram tomatenpuree (2 blikken van 140 gram)
2 liter warm water
1 kilo fijne couscous
1 spitskool
4 winterpenen of grote wortels
500 gram Surinaamse (zoete) pompoen
1 courgette
1 klein bosje selderij
3 Spaanse pepers
10 groene Spaanse pepers
4 eetlepels zonnebloemolie
1 kilo merguez-worsten
1 klein blik kikkererwten
 
ZOETE SAUS
7 uien
400 gram gele rozijnen
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel kaneel
300 gram suiker
350 ml water
 
Snijd het lamsvlees in zes stukken. Was deze onder stromend water en dep ze droog. Doe het vlees in de couscouspan en strooi er 2 eetlepels zout over. Giet de zonnebloemolie en de olijfolie over het vlees en zet de pan 5 minuten op een hoog vuur.
Snijd 2 uien en de knoflook in grove stukken. Doe dit samen met de peper, paprikapoeder en saffraan in de pan. Blijf 5 minuten roeren en laat het daarna nog een kwartier op een hoog vuur staan.
Voeg de tomatenpuree toe. deze moet gaar zijn voor je het water erbij doet, omdat het anders een bittere smaak krijgt. Laat het daarom nog 10 minuten op een hoog vuur staan en giet er 2 liter warm water bij.
Snijd de spitskool in vieren. Schil de wortelen, snijd deze in drie stukken en snijd elk stuk in de lengte doormidden. Schil de pompoen en snijd deze in grote stukken. Schil met een kaasschaaf in de lengte over de courgette, zodat deze gestreept is. Snijd de courgette in de lengte door en vervolgens in 3 stukken.
Stoom de couscous.
Doe wanneer het vlees een halfuur op het vuur staat, de kool erbij en een kwartier later de wortels en courgette. Nog een halfuur later kan de pompoen erbij, samen met een bosje selderij, vastgebonden met een elastiekje en drie Spaanse pepers. Haal selderij en pepers er na 3 minuten uit.
Snijd de 10 pepers in de lengte tot halverwege door. Haal de helft van de zaden eruit en strooi zout erin. Giet 4 eetlepels zonnebloemolie in een koekenpan, doe de pepers erbij. De olie hoeft niet eerst heet te worden. Bak aan elke kant 3 minuten en leg ze apart.
Bak de merguez aan twee kanten bruin in dezelfde pan met een deksel erop.
Zoete saus: Snijd 7 uien in de lengte in reepjes. Doe deze in een apart pannetje met de rozijnen, olijfolie, kaneel en suiker. Giet er 350 ml water op en laat het op een hoog vuur staan tot de uien bruin worden. Zet het vuur laag en laat het een uur pruttelen.
Na 1Ĺ tot 2 uur is de couscous klaar. Serveer de gestoomde couscous op een grote, platte schaal. Leg in het midden vlees en kool. Giet 6 of meer soeplepels van de bouillon gelijkmatig over de couscous. Leg de rest van de groenten in een kring op de rand van het bord en strooi de koude kikkererwten erover. Leg de merguez en gebakken pepers erop. serveer met de zoete uiensaus in een apart schaaltje.

5 - 6 personen

land : TunesiŽ

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Couscous : De nieuwe keuken / Manon Sikkel, Michiel KlÝnhammer

 

TunesiŽ Home