TSEBHI DEREHO (KIP IN RODE-PEPERSAUS)

 

Vroeger leerde iedere bruid in EthiopiŽ en Eritrea hoe ze van een in twaalf stukken verdeelde kip een pittige, bijzonder lekkere kipschotel kon maken.

 

1 kilo kip

2 eetlepels citroensap

2 theelepels zout

250 g uien, fijngehakt

Ĺ dl Berbere (chilipasta)

Ĺ dl Meklas Tesmi (geklaarde kruidenboter)

2 eetlepels tomatenpuree (indien gewenst)

4 grote tomaten, ontveld en kleingesneden (indien gewenst)

1 theelepel fijngehakte gemberwortel

zout naar smaak

peper naar smaak

6 hardgekookte eieren, gepeld

 

Snijd de kip in stukken. Dep de stukken droog met keukenpapier. Bestrijk ze met een mengsel van citroensap en zout en laat ze 30 minuten marineren. Bak intussen de uitjes in een zware pan op laag vuur. Gebruik hierbij geen boter en zo nodig een beetje water, om aanbranden te voorkomen. Voeg als de uitjes zacht zijn de berbere toe en bak dit kort. Voeg de boter toe en bak 5 minuten. Voeg tomatenpuree, tomaten, knoflook en gember toe en laat alles 20 minuten sudderen onder voortdurend omscheppen. Voeg zo nodig wat water toe. Breng op smaak met zout. Voeg de stukken kip toe en laat ze gaar sudderen. Kerf de eieren hier en daar in en leg ze vlak voor het serveren in de aus. serveer hierbij Injera.

 

voor 6 personen

 

land : EthiopiŽ en Eritrea

gerechtsoort : gevogeltegerecht

 

bron : Afrika kookt : Tachtig recepten uit het hele continent / Tebereh Inquai