THIEBOU DIENE VAN KABELJAUW (GEPOCHEERDE VISMOTEN MET RIJST EN GROENTESAUS)

 

8 moten kabeljauw, schelvis, heek enz.

1 eetlepel limoen- of citroensap

1 bosje peterselie

1 theelepel zwarte peper

1 theelepel cayennepeper

4 lenteuitjes

teentje knoflook, uitgeperst

zout

1 kg rijpe tomaten, ontveld

250 g bloemkool

250 g spitskool

2 koolrabi’s

1 aubergine

100 ml pindaolie of andere plantaardige olie

4 eetlepels tomatenpuree

500 g rijst

 

Spoel de vismoten af en wrijf ze in met het limoensap. Meng de peterselie, zwarte peper, cayennepeper, lenteuitjes, knoflook en wat zout in een keukenmachine of hak de peterselie, uitjes en knoflook zeer fijn en meng met beide soorten peper en wat zout en bestrooi de vismoten hiermee.

Maak intussen de groenten schoon en snijd ze in stukjes. Verhit de olie in een braadpan en fruit de groenten tot ze zacht zijn. Roer de tomatenpuree erdoor. Schik de vismoten op de gefruite groenten, giet 500 ml water erover en breng het geheel langzaam aan de kook. Dek de pan af en laat de vis circa 30 minuten pocheren. Schep de vismoten en de groenten uit de pan en doe ze in een afgedekte, warme schaal.

Roer de gewassen rijst door het kookvocht en breng het geheel weer aan de kook. Dek de pan af, zet de warmtebron zo laag mogelijk en laat de rijst circa 20 minuten zachtjes koken tot deze bijtgaar is. Voeg eventueel wat extra water toe als de rijst te snel droog kookt.

Schep de rijst op een warme schaal en schik de vismoten en de groenten hierop.

 

6 personen

 

land : Senegal

gerechtsoort : visgerecht

 

bron : De traditionele Afrikaanse keuken / Ola Olaore