TAQLIYA (SAUS VAN GEBAKKEN KNOFLOOK)

 

Taqliya (de q wordt niet uitgesproken) is een Egyptische saus die men graag toevoegt aan stoofschotels. Hel geraffineerd als er geen vlees aan te pas komt, zoals bijvoorbeeld bij de Egyptische linzensoep. Maar de saus is ook geschikt om een stukje brood in te dopen, al zal het voor een niet-Egyptenaar wel wat erg machtig zijn om hiermee te ontbijten (vergelijk za’tar).

Knoflook groeide in Egypte al ten tijde van de farao’s in het wild. De bolletjes zijn kleiner en bevatten vaak wel zo’n 45 teentjes. De smaak is veel zachter dan wij gewend zijn. Volgens de Romeinse historicus Plinius schreven de Egyptenaren er in zijn tijd de volgende eigenschappen aan toe: houdt de slangen op afstand, is rauw heel goed tegen gekte als het in honing en azijn wordt gekookt, verjaagt wormen in de ingewanden. Helaas veroorzaakt knoflook ook dorst …

 

20 teentjes knoflook (= 3 van onze soort)

1 theelepel gemalen korianderzaad

peper

zout

1 eetlepel olijfolie

 

De teentjes uitknijpen, mengen met koriander, peper en zout. Vervolgens 3 - 5 minuten zachtjes bakken in de olie.

Variant: De uitgeperste teentjes knoflook heel zacht lichtbruin bakken in de olie. De geplette koriander erbij strooien met veel peper en wat zout. Laten afkoelen, citroensap erbij.

 

1 persoon

 

land : Egypte

gerechtsoort : saus

 

bron : Groot Arabisch kookboek : De keuken van 1001 nacht / Janny de Moor

 

Egypte Home