750 gram zwarte-ogen bonen
250 gram spinazie
400 gram kipfilet, in blokjes gesneden
zout
peper
100 gram boter
1 grote ui, fijngehakt
2 eetlepels tomatenpuree
1 rode en 1 groene paprika, van de zaadjes ontdaan en kleingesneden
100 gram verse broodkruimels
100 gram geraspte kaas
6 eieren, losgeklopt
Week de bonen één nacht in koud water. Was de spinazie grondig en kook hem halfgaar. Druk het overtollige water eruit en bewaar de spinazie voor later.
Bestrooi de blokjes kip met zout en peper en bak ze rondom goudbruin in de hete boter. Doe de ui erbij en laat deze 5 minuten zachtjes meefruiten. Roer de tomatenpuree, de paprikas, de geweekte bonen en 500 milliliter water erdoor en breng het geheel aan de kook.
Zet de warmtebron zo laag mogelijk, dek de pan af en laat het geheel circa 1 uur zachtjes koken, tot de bonen gaar zijn.
Giet een deel van de saus af en laat deze boven een hoge warmtebron iets inkoken.
Schep de broodkruimels, kaas en spinazie door het bonenmengsel, controleer de smaak, voeg eventueel zout toe en roer de eieren erdoor.
Doe de tajine in een beboterde braadslee of bakvorm en bak hem circa 1 uur in een voorverwarmde oven (170°C) tot hij droog is en stevig aanvoelt.
Snijd de tajine in plakjes en dien warm op met de achtergehouden saus.
6 personen
land : Tunesië
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : De traditionele Afrikaanse keuken / Ola Olaore