TAJINE SOUIRI

 

“Dit is een tajine die, zoals de naam al doet vermoeden, uit Essaouira komt. Deze stad, het oude Mogador, heeft drie vestingmuren en behoort tot de mooiste steden van Noord-Afrika.”

 

1 scharrelkip van 2 kg, in stukken gesneden

2 uien, fijngehakt

6 eieren

sap van 1 citroen

mespunt kurkuma

mespunt saffraandraadjes

1 kaneelstokje

tl gemberpoeder

1 bosje gladde peterselie, fijngehakt

1 volle tl koriander, fijngehakt

1 volle tl smen (ranzige boter)

1 theeglas arachideolie

tl zout

1 volle tl peper

 

Doe de stukken kip met de uien, kurkuma, saffraandraadjes, gember, peterselie, smen, olie, het kaneelstokje, zout en de peper in een pan en laat alles ongeveer 5 minuten fruiten. Zet het vlees, zodra het mooi gebruind is, onder water en laat het 40 tot 45 minuten op een zacht vuur koken met het deksel op de pan. Controleer regelmatig of er nog voldoende water in de pan zit. Aarzel niet om, indien nodig, water toe te voegen. Vergeet in dat geval niet om opnieuw te kruiden.

Breek ondertussen de eieren in een kom, klop ze los en zet ze weg.

Giet aan het einde van de kooktijd de inhoud van de pan in een tajine. Voeg het citroensap en de koriander toe. Roer alles goed door elkaar. Giet vervolgens de losgeklopte eieren over de kip en laat alles 10 minuten op een matig vuur koken. Serveer dit gerecht zeer heet.

 

4 - 6 personen

 

land : Marokko

gerechtsoort : gevogeltegerecht

 

bron : De traditionele Marokkaanse keuken / Alain Jaouhari

 

Marokko Home