SULIMAN’S PILAV

 

Suliman was een oude Arabische heerser: mijn Egyptische vriendin Beatrice noemde haar favoriete recept naar Suliman in de veronderstelling dat een pilav met deze naam de eter een rijk, exotisch en mysterieus gerecht garandeert.

 

215 ml plantaardige olie

500 g rijst

500 ml kokend water

zout naar smaak

peper naar smaak

500 g schapevlees of een restje gebraden rundvlees

2 uien, in blokjes

4 teentjes knoflook, in blokjes

6 - 7 kleine tomaten, geblancheerd, ontveld en in blokjes

125 g rozijnen

125 g krenten

125 g pijnboompitten

 

Verhit 125 ml olie in een pan met een dikke bodem. Voeg, als de olie heet is, de rijst toe en blijf 4 tot 5 minuten roeren tot de rijst glazig is. Schenk er dan zoveel kokend water bij dat de rijst onderstaat. Voeg zout naar smaak toe, leg een deksel op de pan en laat dit bij lage temperatuur ongeveer 20 minuten pruttelen; zorg dat het geheel niet te lang kookt.

Verhit in een andere pan de resterende 90 ml olie. Fruit hierin het schapevlees, uien, knoflook, tomaten, rozijnen, krenten en pijnboompitten gedurende 10 minuten onder voortdurend roeren. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Roer dit mengsel door de rijst in de pan met de dikke bodem. (Zo nodig nog wat extra water toevoegen om de rijst zachter te maken.) Doe een deksel op de pan en laat dit bij lage temperatuur ongeveer 20 minuten pruttelen of zo lang tot de rijst en het vlees gaar zijn en de rijst alle bouillon heeft geabsorbeerd. Dien warm op met schaaltjes yoghurt, komkommer, schijfjes tomaat en ui, groene paprika, rode Spaanse pepers en pijnboompitten (laat deze even bruinen in een pan met een dun laagje olie).

 

Voor 4 tot 6 personen.

 

land : Egypte

gerechtsoort : vleesgerecht

 

bron : De Afrikaanse keuken wereldwijd / Dorinda Hafner

 

Egypte Home