STOOFSCHOTEL VAN VIS MET PINDA’S

 

“Toen ik in Sierra Leone in een dorpje bij de Mendes woonde, maakte ik dit gerecht wel eens samen met een vriendin, Jeneba, en ik moet zeggen dat het het lekkerst smaakt als het is klaargemaakt boven een open vuur met drie stenen als fornuis. Meestal wordt voor de bereiding rode palmolie gebruikt, die wordt geperst uit het vlezige buitenste deel van de palmnoten (heel wat anders dan palmpitolie, die immers helder is). Rode palmolie bevat meer onverzadigde vetten dan palmpitolie en bovendien bètacaroteen en vitamine A.” Ruth van Mossel, Freetown, Sierra Leone.

 

1 eetlepel rode palmolie*

500 g gefileerde vis (kabeljauw, schelvis etc.) in stukjes gesneden**

1 ui, fijngehakt

½ chilipeper, van de zaadjes ontdaan en fijngehakt

4 - 6 tomaten, kleingesneden

¼ theelepel geraspte verse gemberwortel

125 g pindakaas

500 ml water

zout

 

* Soms verkrijgbaar bij een Surinaamse of Antilliaanse kruidenier. U kunt ook pindaolie of een andere soort plantaardige olie gebruiken.

** U kunt de vis eventueel door stukjes kip vervangen.

 

Verwarm de oven voor op 150°C.

Verhit de olie in een vlamvaste ovenschaal en bak de stukjes vis rondom goudbruin op een matige warmtebron. Schep de stukjes vis uit de olie en bewaar ze voor later.

Fruit de ui in de hete olie, voeg de chilipeper toe en roer alles goed door elkaar voor u de tomaten en de gemberwortel erbij doet.

Meng de pindakaas met de helft van het water in een kom of met een keukenmachine tot er een dunne saus ontstaat. Roer deze door het tomatenmengsel en laat de saus 5 minuten zachtjes doorkoken in de afgedekte pan. Let op dat de saus niet aanbrandt.

Roer de rest van het water door de saus.

Schep de stukjes vis door de saus en breng alles op smaak met wat zout. Bak het gerecht 1 uur in de hete oven in een niet-afgedekte schaal, zodat de saus kan binden. Geef wat gekookte rijst en salade of gekookte pompoen erbij.

 

3 - 4 personen

 

land : Sierra Leone

gerechtsoort : visgerecht

 

bron : Verandering van spijs : Een wereldselectie van pittige en kruidige gerechten / Troth Wells