STOOFSCHOTEL VAN OKRA’S EN BAKBANANEN

Okra is waarschijnlijk voor het eerst geteeld ofwel in EthiopiŽ, ofwel in West-Afrika, hoewel de plant oorspronkelijk mogelijk uit Azie komt. Hoe dan ook, de vrucht is populair zowel in de Afrikaanse als in de Indiase keuken. Als okra gekookt wordt, komt er een gomachtige substantie vrij, die fungeert als bindmiddel voor de saus. In dit gerecht wordt de bakbanaan mooi goudoranje van kleur, waardoor de stoofschotel niet alleen heerlijk smaakt, maar er ook fraai uitziet.

20 okra’s, fijngehakt

2 bakbananen

150 g rijst

8 tomaten, in stukjes gesneden

1 ui, fijngehakt

sap van 1 limoen of citroen

olie

peper

zout

Leg eerst de ongepelde bakbananen in een pan met kokend water en laat ze 5 - 8 minuten koken. Doe ondertussen de rijst in een andere pan en giet er zoveel kokend water over dat de rijst onder staat. Kook de rijst gedurende 10 minuten. Giet hem af.

Verhit, terwijl de bananen en de rijst koken, de olie en fruit de ui circa 5 minuten.

Laat de bananen zodra de kooktijd om is onder de koude kraan afkoelen, snijd vervolgens de schil in de lengte in en pel ze. hak de bananen in kleine stukjes.

Voeg de okra’s toe aan de ui, roer ongeveer 1 minuut en voeg dan de bananen toe. laat het mengsel op een hoge warmtebron smoren en voeg indien nodig wat olie toe.

Schenk het limoen- of citroensap over het mengsel en breng het op smaak met wat zout. Voeg voldoende water toe om de bodem van de pan goed te bedekken. Doe een deksel op de pan en laat alles 15 minuten zachtjes stoven. Voeg indien nodig wat water of sap toe om de juiste sausdikte te krijgen.

Voeg 5 minuten voor het opdienen de rijst toe en laat het even doorwarmen.

4 - 6 personen

voor- / bereiding : 10 / 30 min.

land : Nigeria

gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Van andere markten : Een nieuwe selectie van vegetarische gerechten uit de hele wereld / Troth Wells