STOOFSCHOTEL VAN KOOL

 

In de tijd van de apartheid was Lesotho een vluchthaven voor de ‘vijanden’ van Zuid-Afrika. Een beroemde ontsnapping was die van de journalist Donald Woods, die bij de Tellebrug de rivier overzwom. Deze daad is door de film Cry Freedom onsterfelijk geworden. De economie van Lesotho heeft ernstig te lijden van de bezuinigingen in de Zuid-Afrikaanse mijnen, waar veel mannen als rondtrekkende arbeiders werken. Hun loon sturen zij naar huis om hun gezin te onderhouden. Men verbouwt tarwe, sorghum en groenten op uitgeputte en geŰrodeerde akkers. Veel kool wordt ge´mporteerd vanuit Oranje Vrijstaat in Zuid-Afrika.

 

olie

2 uien, fijngehakt

1 theelepel kerriepoeder

250 g aardappelen, in blokjes gesneden

250 ml water

250 g kool, gehakt

3 tomaten, kleingesneden

zout

peper

 

Verhit een beetje olie in een pan en fruit de uien tot ze glazig zien. Roer de kerriepoeder door de gefruite uien en fruit alles nog 30 seconden.

Doe de aardappelen en het water erbij, breng alles aan de kook en kook de aardappelen 5 tot 10 minuten tot ze bijna gaar zijn. Schep de kool op de aardappelen en laat alles nog 5 tot 10 minuten koken.

Roer de tomaten en wat zout en peper door het aardappelmengsel en warm het gerecht goed door (ca. 2 minuten). Schep alles vlak voor het opdienen goed om.

 

Voor 4 personen

 

land : Lesotho

gerechtsoort : bijgerecht

 

bron : Verandering van Spijs : Een wereldselectie van pittige en kruidige gerechten / Troth Wells