STOOFSCHOTEL VAN KEKERERWTEN

 

‘Oude vrouwen donker en krom / sjokken voort met hun schoffel / op weg naar maļsvelden vol onkruid,’ schrijft de Keniaanse dichteres Marina Gashe in Het Dorp. Voor 80 procent van de Keniaanse bevolking van 29 miljoen mensen is de landbouw het belangrijkste middel van bestaan; primaire en fabrieksmatig bewerkte landbouwproducten leveren meer dan 55 procent van de inkomsten uit export. Maļs, al dan niet gegroeid temidden van onkruid, is het belangrijkste landbouwproduct, gevolgd door sorghum, cassave, bonen en fruit.

 

150 g kekererwten

4 tomaten, in stukjes gehakt

1 ui, grof gehakt

2 teentjes knoflook, geperst

1 theelepel gemberpoeder of ½ theelepel verse gember, fijngehakt

1 theelepel gemalen komijn (djinten)

1 theelepel gemalen korianderzaad

½ theelepel chilipoeder

sap van 1 citroen

2 eetlepels verse koriander, gehakt

olie

peper

zout

 

Verhit de olie en fruit de ui 5 - 8 minuten tot deze goudgeel is. Voeg dan de knoflook toe, evenals de gember, de gemalen koriander, het chilipoeder, en peper en zout, en blijf goed roeren.

Voeg nu de tomaten toe en laat ze 5 - 10 minuten smoren op een lage warmtebron. Roer alles steeds even om.

Schep nu de kikkererwten erbij met het citroensap en de verse koriander.

Pureer het mengsel heel grof met een lepel of pureestamper en laat het gerecht voor het opdienen nog 10 - 15 minuten doorwarmen.

 

2 - 4 personen

 

voor- / bereiding : 10 / 30 min.

 

land : Kenia

gerechtsoort : veganistisch gerecht

 

bron : Van andere markten : Een nieuwe selectie van vegetarische gerechten uit de hele wereld / Troth Wells

 

Kenia Home