STOOFPOT VAN OOGBONEN EN POMPOEN

 

250 g gedroogde oogbonen, 4 uur of een nacht geweekt

1 ui, gehakt

1 groene of rode paprika, zaad en zaadlijsten verwijderd en gehakt

2 tenen knoflook, gehakt

1 blokje groentenbouillon

1 takje verse tijm of 1 theel. gedroogde

1 theel. paprikapoeder

theel. vijfkruidenpoeder

2 wortels, in plakken

1 tot 2 eetl. palmolie

zout

Tabascosaus

 

KRUIDIGE POMPOEN

700 g pompoen, geschild

1 ui

25 g boter of margarine

2 tenen knoflook, uit de knijper

3 tomaten, ontveld en gehakt

theel. gemalen kaneel

2 theel. kerriepoeder

snufje versgeraspte nootmuskaat

3 dl water

zout

Tabascosaus

versgemalen zwarte peper

 

Giet de oogbonen af, doe ze in een pan en giet er zoveel water bij dat ze onderstaan. Breng aan de kook.

Schep er de ui, paprika, knoflook, het bouillonblokje, de kruiden en het vijfkruidenpoeder door. Laat 45 minuten sudderen tot de oogbonen bijtgaar zijn. Breng op smaak met zout en wat Tabascosaus.

Schep er de wortel en palmolie door en laat vervolgens nog circa 10 tot 12 minuten sudderen tot de wortel gaar is. Giet er zonodig nog wat water bij. Neem de pan van het vuur en zet weg.

Snijd voor de kruidige pompoen de pompoen in blokjes en snipper de ui.

Verhit de boter of margarine in een koekenpan of steelpan en doe er de pompoen, ui, knoflook, tomaten, specerijen en het water in. Schep alles door en laat het mengsel sudderen tot de pompoen gaar is. Breng op smaak met zout, Tabascosaus en zwarte peper. Dien op met de gestoofde oogbonen.

 

3 tot 4 personen

 

gebied : Afrika

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

 

bron : De Afrikaanse keuken : volop makkelijk te maken recepten uit een onontdekte keuken / Rosamund Grant

 

Afrika Home