SPINAZIE-EN-APPELSOEP

Lang voor de komst van Europese kolonisten groeiden er eetbare kruiden en planten in het wild op de hellingen van de Tafelberg en in het omringende land. Algauw maakte men soep van planten als zuring, wateruintjie (zweepcactus), wilde kool en spinazie. Later werden er gekweekte groenten van het seizoen toegevoegd. Dit gerecht weerspiegelt de tamelijk eenvoudige recepten uit het verleden en het genoegen van het combineren van zoet en zuur in één gerecht.

ongeveer 1,2 kg spinazie, goed gewassen

50 g boter

4 preien, fijngesneden

2 Granny Smith-appels, in stukjes

1 l warme Kippenfond

zout en versgemalen zwarte peper

½ tl nootmuskaat

250 ml room

citroensap

Stroop de dikke stelen van de spinazie. Hak de bladeren grof. Smelt de boter in een grote pan en fruit de prei tot hij zacht is. Voeg de appel en natte spinazie toe, doe de deksel erop en stoof alles 5 minuten onder af en toe roeren. Schenk de fond erbij en voeg zout, peper en nootmuskaat toe. Dek af en laat ongeveer 20 minuten zachtjes koken.

Pureer de soep. Voeg bijna alle room en het citroensap toe, warm de soep goed door. Garneer met de rest van de room.

8 personen

land : Zuid-Afrika

gerechtsoort : soep

bron : De keuken van Zuid-Afrika : Een culinaire reis / Lannice Snyman

 

Zuid-Afrika Home