SPINAZIE MET PINDAKAAS

 

Dit land, dat nergens aan zee grenst, maakte deel uit van Frans Equatoriaal Afrika tot het in 1960 onafhankelijk werd. Buitenlandse hulp is onontbeerlijk - wat vreemd is voor een land met een flinke diamantvoorraad. De diamanten vertegenwoordigen ongeveer de helft van de rijkdommen van het land, maar de productie wordt ernstig gehinderd door smokkel en schermutselingen. Een van de beroemdste smokkelaars was de vroegere keizer Bokassa, die zichzelf tot keizer had gekroond en diamanten als zijn beste vrienden beschouwde. Hij nam bij elk bezoek aan Frankrijk een hoeveelheid diamanten mee. Op de terugreis bracht hij vrouwen mee die hem moesten amuseren in zijn paleis in de hoofdstad Bangui (of misschien ook wel in de naburige stad Bimbo).

Ver van al dat minderwaardig gedoe hielden de gewone mensen zich bezig met het verbouwen van pinda’s, in dit land een belangrijke bron van eiwit. Ze doen dit trouwens vandaag de dag nog steeds.

 

olie

1 ui, fijngehakt

2 tomaten, in plakjes gesneden

1 groene paprika, fijngehakt

1 kg spinazie, fijngehakt

1 chilipeper, van de zaadjes ontdaan en fijngehakt

zout

4 eetlepels pindakaas

 

Verhit een beetje olie in een pan met een dikke bodem en fruit de ui goudbruin. Voeg de tomaten en de paprika toe en laat ze 3 minuten meefruiten. Doe de spinazie, chilipeper en wat zout erbij, schep alles goed om, dek de pan af en kook de spinazie op een lage warmtebron.

Doe intussen de pindakaas in een kleine kom. Roer voldoende heet water door de pindakaas tot er een dikke saus ontstaat en roer deze door de spinazie.

Blijf roeren tot de groenten gaar zijn (ca. 10 minuten) en voeg eventueel een scheut water toe om aanbranden te voorkomen.

 

6 personen

 

land : Centraalafrikaanse Republiek

gerechtsoort : bijgerecht

 

bron : Verandering van Spijs : Een wereldselectie van pittige en kruidige gerechten / Troth Wells