SOSATIES (KEBABS)

Pittige marinades, scherpe atjars (het Indiase woord is achars) of zoetzure groenten, zoetzure chutneys en kerrieschotels zijn enkele hoogstandjes uit de Zuid-Afrikaanse keuken. Toch hebben ze de bittere bijsmaak van het onderdrukkingsregime dat al voor de apartheid heerste. Want deze exotische smaken zijn naar de Kaap gebracht door Maleise slaven, die in de zeventiende eeuw door de Nederlandse overheersers vanuit IndonesiŽ werden geÔmporteerd. De kostbaarste slaven waren degenen die konden koken en die het flauwe Hollandse eten wisten op te peppen tot iets onvergetelijks.

Het vlees voor de sosaties moet, vermengd met de specerijen, zeker 4 uur in de koelkast staan voordat u het in de marinade legt. Vervolgens blijft het vlees een nacht in de marinade staan.

500 g lamsvlees, in stukjes gesneden

2 teentjes knoflook, uitgeperst

1 ui, fijngehakt

1 theelepel gemlen gember

2 theelepels gemalen koriander

zout

peper

1 theelepel geraspte citroenschil

evt. 2 theelepels suiker

60 ml melk

MARINADE

60 ml azijn of tamarindewater

1 theelepel suiker

4 eetlepels kerriepoeder

1 theelepel kurkuma

1 eetlepel abrikozenjam

zout

2 laurierblaadjes

1 verse chilipeper, van de zaadjes ontdaan en fijngehakt

Doe de stukjes lamsvlees in een hoge kom en meng ze met de knoflook, ui, gember, koriander en wat zout en peper.

Bestrooi het vlees met de geraspte citroenschil en eventueel met de suiker. Giet de melk over het vleesmengsel en laat het vlees minstens 4 uur in de koelkast staan.

Bereid intussen de marinade. Verwarm de azijn of het tamarindewater met de suiker, specerijen, jam en wat zout. Kook het mengsel 5 minuten op een lage warmtebron tot de suiker is opgelost.

Laat de marinade afkoelen en voeg de laurierblaadjes en de chilipeper toe. Meng alles goed door elkaar.

Giet de melk van het vleesmengsel af. Schep de stukjes lamsvlees door de marinade, dek de kom af en laat 1 nacht staan in de koelkast.

Rijg de stukjes vlees op spiesen enrooster ze boven een houtskoolvuur. Verwarm de saus en geef deze erbij.

voor 2 - 4 personen

land : Zuid-Afrika

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Verandering van spijs : Een wereldselectie van pittige en kruidige gerechten / Troth Wells

 

Zuid-Afrika Home