SAUCE AZI DESSI (AZI DESSI-SAUS)

 

Geef deze saus bij gebakken oesters, of serveer de oesters in de saus - in dat geval wordt er meestal fufu of witte rijst bij gegeven.

 

500 g tomaten, ontveld, zonder zaden en grof gehakt

3 eetlepels rode palmolie

2 middelgrote uien, gehakt

¼ theelepel fijngehakte Spaanse peper (habañero of een andere extreem hete peper)

2 teentjes knoflook, fijngehakt

8 eetlepels gedroogde, gerookte garnalen

1 flinke theelepel gemberpoeder

2 eetlepels grove pindakaas

 

Pureer de tomaten in een blender of keukenmachine tot een dikke vloeistof. Giet deze in een zware koekenpan, voeg de palmolie toe en laat koken op laag vuur gedurende 15 minuten, of totdat het mengsel de consistentie heeft van ketchup. Voeg de uien, Spaanse peper en knoflook toe en laat onder af en toe roeren nog 5 minuten koken. Draai de gedroogde, gerookte garnalen in een keukenmachine tot poeder. Voeg het garnalen- en gemberpoeder toe aan het tomatenmengsel en laat onder dikwijls roeren nog 10 minuten koken. Voeg vlak voor het serveren de pindakaas toe, meng alles goed en serveer warm.

 

voor 5 dl saus

 

land : Togo

gerechtsoort : saus

 

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis / Jessica B. Harris