SAUCE AIMÉE (AIMÉEES KRABSAUS)

 

Toen mijn vriendin Aimée uit Benin op bezoek was, ondernam ze op een avond een van haar beruchte strooptochten naar mijn favoriete groentewinkel in de buurt. We waren onderweg terug naar het appartement van haar zus, die zij met een diner wilde verrassen. Vliegensvlug kocht ze okra’s en tomaten. Terwijl we naar buiten liepen kreeg ze een paar kleine verse blauwe landkrabben in de gaten. Zodra we in het appartement van haar zus Theodora waren gearriveerd, liep Aimée naar de keuken en nog geen uur later stond het eten op tafel.

Wilt u geen pikante saus, verwijder de peper dan halverwege de kooktijd. Voor een andere maak kunt u tijdens de bereiding een snufje West-Afrikaans specerijenmengsel door de saus doen.

 

500 g verse okra’s

2 grote, rijpe tomaten, ontveld, zaden verwijderd en grof gehakt

1 Spaanse peper (habañero of een andere extreem hete peper), ingeprikt met een vork

4 eetlepels gedroogde gerookte garnalen, tot poeder vermalen

7,5 dl water

zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

250 g vers krabvlees

8 grote rauwe garnalen, schaal en darmkanaal verwijderd

 

Was de okra’s, verwijder de uiteinden en gooi lelijke of harde okra’s weg. Doe de okra’s in een grote pan met de tomaten, de Spaanse peper, de gemalen garnalen en het water en breng aan de kook. Voeg zout en zwarte peper naar smaak, het krabvlees en de grote garnalen toe en laat nog koken gedurende 5 - 7 minuten, of totdat het krabvlees gaar is. Verwijder de Spaanse peper als het gerecht naar uw smaak heet genoeg is. Serveer warm op witte rijst of een puree.

 

4 personen

 

land : Benin

gerechtsoort : hoofdgerecht

 

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis / Jessica B. Harris