SAMAKI WA NAZI (VIS IN KOKOSSAUS)

 

Deze kerrieschotel (spreek uit als 'sa-ma-ki wa nahzi') is heel populair onder de inwoners van Tanzania en Zanzibar, het Specerij-eiland. Door de ligging aan de oostkust van het Afrikaanse continent is Tanzania beÔnvloed door culturen en keukens van vele andere handeldrijvende en zeevarende naties, waaronder India, Portugal en PersiŽ (Irak) - niet alle recepten zijn dus van echt Tanzaniaanse oorsprong. Het resultaat is een keuken die gevarieerd en exotisch is.

1 kg stevige vis, bv tonijn, snapper of zalm
zout naar smaak
45 ml (3 eetl) plantaardige olie
1 middelgrote ui, gehakt
2 teentjes knoflook, geplet
15 gr (1 eetl) kerriepoeder
30 gr (2 eetl) tomatenpuree
1 - 2 rode Spaanse pepers (desgewenst)
sap van Ĺ citroen
500 ml kokosmelk

Maak de vis schoon, spoel deze af en bestrooi hem met zout. Verhit de olie in een pan en bak de vis bruin. Schep de vis uit de pan en houd hem warm. Fruit de ui in dezelfde olie bruin. Voeg de knoflook toe en roer deze erdoor, laat dit 1 minuut pruttelen en voeg dan de kerriepoeder, tomatenpuree, Spaanse pepers en citroensap toe. Roer dit goed door en blijf roeren, zodat het mengsel niet aanbrandt. Laat het 2 tot 3 minuten pruttelen. Doe de kokosmelk erbij en breng dit al roerend aan de kook. Draai de warmtebron laag en doe de gebakken vis erin. Laat dit een minuut of 10 pruttelen, zodat alle smaken zich kunnen vermengen en de saus tot een romige consistentie kan inkoken. Serveer warm met gekookte of gebakken rijst.

4 personen

 

land : Tanzania

gerechtsoort : visgerecht

 

bron : De Afrikaanse keuken wereldwijd / Dorinda Hafner