SAMAK BI TAHINA (GEBAKKEN VIS MET TAHINISAUS)

 

1 grote vis van circa 1 kg, bijvoorbeeld forel, wijting of zeebaars

zout

versgemalen zwarte peper

sap van citroen

scheutje olijfolie

 

TAHINISAUS

4 eetlepels tahini

zout

versgemalen zwarte peper

1 teentje knoflook, uitgeperst

sap van 1 citroen

4 eetlepels water

2 eetlepels verse peterselie, fijngesneden

 

GARNERING

slablaadjes

plakjes radijs

olijven

pickles

pijnboompitten

granaatappelpitten

 

Kerf de vis aan beide zijden 3 maal in. Wrijf hem aan de binnen- en buitenkant in met peper, zout, citroensap en olijfolie. Leg hem een half uur in de koelkast. Leg de vis in een ovenschotel, schenk er nog wat olie en citroensap over en dek de schotel af met aluminiumfolie. Bak de vis een half uur in een op 175C voorverwarmde oven. Verwijder de folie en laat de vis nog 10 minuten in de oven bakken tot het vlees makkelijk loslaat als u er met een vork in voelt. Als u de vis koud wilt serveren laat u hem nu afkoelen.

Maak nu de saus. Roer de tahini los met de knoflook, theelepel zout en peper naar smaak. Roer er geleidelijk het citroensap, het water en de peterselie door. Serveer de vis op een bedje van sla en versier hem met de overige garnering. Schenk een deel van de tahinisaus over de vis en geef de rest er apart bij. Warm of koud te eten.

 

4 personen

 

gebied : Egypte, Libanon en Syri

gerechtsoort : visgerecht

 

bron : Het Midden-Oosten : De Arabische keukens / Jenny Ridgwell

 

Egypte Home