SALATA BALADI (SALADE VAN HET PLATTELAND)

 

Salata baladi is een Egyptische salade, die kan variŽren per seizoen. Hier met ui, knoflook en radijsjes. Ook al kennen de Egyptenaren de bezwaren, blijkens hun spreekwoorden: “Kon die radijs zichzelf maar verteren” (loste het probleem zich maar vanzelf op) en “Als je moeder een ui is en je vader knoflook, hoe kun je dan een zoete adem hebben, arme kerel?” (de appel valt niet ver van de boom).

In het oude Egypte kende men al radijs. Men maakte er voornamelijk een goedkoop soort olie van, die gebruikt werd bij het balsemen. Maar ze werden zeker ook gegeten. Herodotus, een klassieke Griekse geschiedschrijver vertelt namelijk dat de bouwers van de piramides leefden op uien, knoflook en radijs. Bovendien hielden ze veel van sla, zoals is gebleken uit de opgravingen in Deir el-Medina waar de arbeiders van de farao’s van het Nieuwe Rijk gehuisvest waren.

 

1 groen pepertje

1 ui

1 vleestomaat

radijsjes

hartje van kropsla

 

SAUS

Ĺ teentje knoflook

1 eetlepel fijngesneden koriander

1 eetlepel citroensap

2 eetlepels olijfolie

peper

zout

 

Het pepertje wassen en kleinsnijden (met pit zijn ze aardig heet!). Dunne ringen van de ui maken en kleine partjes van de tomaat. De radijsjes in plakjes snijden, de sla in reepjes.

De groente mengen met een saus, geroerd van de overige ingrediŽnten.

Variaties: Eindeloos.

-          Een salade van reepjes groene paprika, ringetjes groene peper, plakjes komkommer, gesnipperde lente-uitjes, peterselie, zwarte olijven, knoflook, citroensap en olijfolie bijvoorbeeld is Libisch (salata chodar, groentesla).

-          Terwijl de combinatie komkommer, ui, tomaat, peterselie en munt weer zo Syrisch is dat men deze sla alleen maar ‘salata’ noemt. Vooral goed met labanijja.

 

1 persoon

 

land : Egypte

gerechtsoort : salade

 

bron : Groot Arabisch kookboek : De keuken van 1001 nacht / Janny de Moor

 

Egypte Home