RUNDVLEESSCHOTEL MET AUBERGINES

 

In Egypte worden al meer dan 2000 jaar specerijen gebruikt. De belangrijkste toepassing was als ingrediėnt van wierook - er was een soort wierook waar meer dan 20 verschillende specerijen werden verwerkt en die bekend stond als ‘kuphi’, ofwel ‘heilige rook’.

Bestrooi eerst de plakjes aubergine met zout en laat ze 15 minuten staan, zodat de bittere maak eruit getrokken wordt. Spoel ze dan af en laat ze uitlekken.

 

olie

1 ui, in dunne ringen gesneden

2 teentjes knoflook, uitgeperst

500 g magere runderlappen, in blokjes gesneden

100 g kikkererwten, gekookt

1 theelepel kurkuma

2 theelepels gemalen koriander

½ theelepel geraspte nootmuskaat

4 - 6 tomaten, fijngehakt

zout

peper

water of bouillon

500 g aubergines, in plakjes gesneden

 

Verwarm de oven voor op 160°C. Verhit de olie en bak de uienringen goudbruin. Voeg de knoflook toe en laat deze even meefruiten. Schep de blokjes rundvlees door de uien en bak ze rondom goudbruin. Voeg de kekererwten, kurkuma, koriander en nootmuskaat aan het vleesmengsel toe en laat alles 3 minuten roerbakken op een lage warmtebron. Doe de tomaten erbij en laat alles nog 5 minuten stoven. Doe het mengsel in een ovenvaste schaal. Giet voldoende water of bouillon erbij, zodat de blokjes vlees er net onderstaan en bak het gerecht 60 minuten in de oven tot het vlees gaar is. Fruit de plakjes aubergine 15 tot 20 minuten voor het einde van de bereidingstijd in een beetje olie, schep ze door het lees en zet de schaal terug in de oven. Dien dit gerecht op met shoarmabrood.

 

4 personen

 

land : Egypte

gerechtsoort : vleesgerecht

 

bron : Verandering van spijs : Een wereldselectie van pittige en kruidige gerechten / Troth Wells

 

Egypte Home