ROTI

 

500 gram bloem
250 gram boter
zout
1 afgestreken theelepel bakpoeder
water
olie

 

Zeef de bloem met het bakpoeder en kneed het met zout en wat water tot een soepel deeg. Werk er dan de boter doorheen. Dat kan op verschillende manieren.

Manier 1: Laat de boter smelten en weer stollen. (Laat intussen het deeg afgedekt met een doek rusten.) Verdeel het deeg in vuistgrote ballen en rol die uit tot circa centimeter dik. Besmeer ze met boter en rol ze op. Rek de rollen voorzichtig uit tot een soort touw. Leg die op het werkvlak en rol ze vanaf beide kanten op (de rolletjes ontmoeten elkaar dus in het midden en vormen een soort B). Vouw de ene rol boven op de andere, doe hetzelfde met de andere ‘touwen’ en laat ze, afgedekt met een doek, rusten. Rol ze dan uit tot plakken met de diameter van uw grote koekenpan. Bak ze in een heel klein beetje olie (bestrijk de bovenkant met wat olie terwijl de onderkant ligt te bakken) aan beide zijden bruin. Druk ze, zodra ze wat zijn afgekoeld, met beide handen voorzichtig samen, ongeveer zoals u een prop maakt van papier. Dat maakt de korst wat losser.

Manier 2: Kneed het deeg, rol het uit, leg er een paar klontjes boter op en vouw het dicht. Rol het weer uit, leg er weer boter op, vouw het weer dicht, enzovoorts, tot alle boter op is. (Werk in een koele omgeving en zorg dat ook de boter koel is.) Laat het deeg 3 uur rusten. Verdeel het in vuistgrote ballen en rol ze uit tot plakken met de diameter van uw grote koekenpan. Behandel ze verder zoals bij methode 1 beschreven.

Opdienen met een curry of stoofschotel.

 

4 personen

 

gebied : Zuid-Afrika

gerechtsoort : bijgerecht

 

bron : Zuidafrikaans kookboek : Recepten uit de kleurrijkste keuken ter wereld

Zuid-Afrika Home