RASAM-SOEP

 

Deze pepersoep is een typisch Tamil-gerecht en wordt ook tegenwoordig nog veel gegeten in Zuid-India. Eigenlijk is het geen soep maar een soort bijgerecht dat je over rijst giet of waarvan je een slokje neemt tussen twee happen door.

 

1 eetlepel zwarte peperkorrels

1 eetlepel komijnzaad

1 theelepel mosterdzaad

4 teentjes knoflook

1 rood chilipepertje (gedroogd)

1 eetlepel olie

60 g tamarinde

1 liter heet water

1 tomaat (fijngehakt)

1 kleine ui

theelepel kurkuma

3 takjes kerrieblad

3 takjes verse koriander

zout

 

Week de tamarinde in het hete water. Wrijf zwarte peper, komijnzaad, knoflook en koriander fijn in een vijzel. Snijd de ui in ringen. Giet de tamarinde af maar gooi het water niet weg. Verhit de olie; voeg het mosterdzaad en het fijngehakte rode pepertje toe. Voeg de uien toe zodra de zaadjes beginnen te ‘ploffen’ en bak ze goudbruin. Voeg dan ook het knoflookmengsel en de fijngehakte tomaat toe en laat alles koken tot een egale saus. Voeg het tamarindewater, de kurkuma en wat zout toe. Haal de soep van het vuur zodra hij weer aan de kook is gekomen. Af laten koelen en versieren met korianderblad. Opdienen bij een pittig gerecht. Rasam is in de koelkast onbeperkt houdbaar.

 

4 personen

 

land : Zuid-Afrika

gerechtsoort : bijgerecht

 

bron : Zuidafrikaans kookboek : recepten uit de kleurrijkste keuken ter wereld