QAHAWAH BEL HABAHAN (KARDEMOMKOFFIE)

 

In het begin van de zestiende eeuw, tijdens de Osmaanse overheersing, kwam de eerste koffie naar Egypte, die er vrijwel onmiddellijk populair werd. Rond 1650 waren er in Caïro 650 koffiehuizen. Tegenwoordig zijn er zo’n 5000, waaronder het beroemde Café El-Fishawi, oftewel het Spiegelcafé, dat rond 1900 in Caïro was wat Café des Deux Magots en Café de Flore in de jaren vijftig van de twintigste eeuw waren voor Parijse schrijvers en kunstenaars. Tegenwoordig is het een van de favoriete plekken van Nobelprijswinnaar Naguib Mahfouz, die er waarschijnlijk nipt van een koffie zoals deze.

In plaats van de kardemom kunt u ook ½ theelepel geraspte nootmuskaat gebruiken.

 

2½ deciliter koud water

1 kardemompeul, gekneusd

1½ theelepel suiker, of suiker of suikerstroop naar smaak

1 eetlepel fijngemalen, zeer donker gebrande koffie

 

Doe alle ingrediënten in een pannetje of kanaka en roer goed. Verwarm de koffie ongeveer 10 minuten, tot de temperatuur net tegen het kookpunt ligt, of totdat hij begint te borrelen en de koffie naar de bodem zinkt. (De koffie mag niet helemaal koken.) Serveer de koffie direct; giet daartoe in elk kopje eerst een beetje schuim en giet de rest van de koffie eroverheen.

 

2 - 3 personen

 

land : Egypte

gerechtsoort : drank

 

bron : Koken in Afrika : en culinaire en culturele ontdekkingsreis / Jessica B. Harris

 

Egypte Home