POULET YASSA MET LAURIER (KIP YASSA)

 

Dit is een typisch Afrikaans recept. Komt uit Senegal, eigenlijk het zuiden de Casamance. Kan bereid worden met alle soorten zacht vlees en vooral met aap! Het bekendst is het echter met kip.

ca. 3 kg kip
1 dl citroensap
10 12 middelgrote uien
1 dl olie (zonnebloem, aardnotenolie)
tijm
2 blaadjes laurier
piment (of sambal) (facultatief)
zout

peper

Kip in stukken snijden en gedurende 2 uur laten marineren in het citroensap. Af en toe omkeren zodat het allemaal goed kan indringen. Laten uitlekken en de marinade bewaren. Dan hoor je de kip eigenlijk op een houtskool vuurtje bruin te bakken, maar je kunt het ook aanbraden of onder een gril doen. Uien smoren in de olie, zout en peper toevoegen met de tijm, de laurier en de marinade. Zodra dit warm is de kip er aan toevoegen. Zachtjes laten sudderen totdat de kip gaar is. Yassa serveer je op een grote schaal, de uien over de kip heen en de jus apart, met witte rijst.

8 personen

 

bereidingstijd : langer dan 2 uur

 

land : Senegal

gerechtsoort : gevogeltegerecht

 

bron : Joke Beulecke [Smulpaap]