POMBE YA N’DIZI (BANANENWIJN)

 

Ja, u kunt wijn maken van bakbananen of bananen! Dit speciale recept vraagt bakbananen en het betekent letterlijk ‘alcohol met bananen’ (spreek uit als ‘pom-bej ja ndie-zi’). Het is een heerlijke drank, die na drie maanden gedronken kan worden. Ik laat hem liever iets langer staan - een maand of zes - zodat de wijn kan rijpen en een sterkere smaak krijgt.

 

7 zeer rijpe bakbananen of bananen, gepeld en in dunne plakjes

6 l water

2 kg suiker

4 x 2,5 cm brede reepjes zachte toost

15 g (1 eetlepel) verse gist

 

Kook de (bak)bananen 20 minuten in het water, zeef ze dan en voeg de suiker aan de vloeistof toe. Zet dit koud.

Bestrijk beide kanten van ieder stukje toost met verse gist en leg die in de gezeefde vloeistof. Leg een katoenen doek losjes over de kan en zet deze een week weg op een koele, veilige plaats.

Zeef de vloeistof na 1 week weer en bewaar hem dan 3 weken in een luchtdicht vat. Maak dat open en zeef de vloeistof voor de derde keer. Bewaar hem dan weer 1 maand in een afgesloten vat.

Maak dit ten slotte voor de vierde en laatste keer open en bottel de vloeistof dan als wijn. Zet er een kurk op. De wijn kan nu worden gekoeld en gewoon geserveerd worden. Hoe langer hij echter bewaard wordt, des te voller zal de smaak zijn; dus serveer deze wijn als het u schikt. Persoonlijk vind ik dat de wijn 3 tot 6 maanden moet staan.

 

24 - 28 personen

 

land : Tanzania

gerechtsoort : drank

 

bron : De Afrikaanse keuken wereldwijd / Dorinda Hafner