POLENTATAART MET KIP

 

‘Polenta’ is de Italiaanse naam voor het type maïsmeel dat in Noord-Italië wordt gebruikt - vroeger werd er pizzadeeg van gemaakt. Van het maïsmeel werd een pap bereid die over een houten plank werd uitgegoten. De pap werd met tomatensaus bedekt en als een hoofdmaal voor de hongerige boeren opgediend. Variaties op deze polentataart vindt men in een aantal landen. Het is een goede manier om restjes vlees op te maken maar u kunt hem ook met rode linzen vullen.

 

350 ml bouillon

150 g maïsmeel

50 g boter

1 kleine ui, in ringen gesneden

1 teentje knoflook, uitgeperst

2 eetlepels fijngehakte verse koriander

250 g gare kip, in stukjes gesneden, gaar rundergehkt of gekookte linzen, of een mengsel van vlees en groenten

1 eetlepel bloem

½ theelepel gedroogde basilicum

½ - 1 eetlepel citroensap

zout

peper

 

Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Breng 250 ml bouillon aan de kook in een pan met een dikke bodem. Roer een deel van de rest (houd wat achter om er jus van te maken) door het maïsmeel. Roer de kokende bouillon door het maïsmeelmengsel. Doe het mengsel terug in de pan, zet deze op een matige warmtebron en blijf roeren tot er een dikke gladde pap ontstaat. Voeg de helft van de boter aan de pap toe. Smelt de rest van de boter in een aparte pan en fruit de ui en de knoflook tot de ui glazig ziet. Roer het vlees of de linzen erdoor, bestrooi met de bloem en laat het geheel 1 minuut zachtjes doorkoken. Bevochtig de vulling met wat van de achtergehouden bouillon. Breng de vulling op smaak met de koriander, de basilicum, het citroensap en wat zout en peper. Verdeel tweederde van de polenta over een beboterde taartvorm (17,5 cm doorsnee) en druk deze plat met de bolle kant van een metalen lepel. Bak de polenta 10 minuten in de hete oven. Zet de warmtebron wat lager, tot 180 ºC. Schep de vulling in de polentabodem en bedek die met de rest van het deeg. Strijk het deeg glad met een vork en bak de taart nog 20 tot 30 minuten.

 

4 personen

 

land : Zambia

gerechtsoort : gevogeltegerecht

 

bron : Met liefde bereid : Recepten uit Afrika, Azië, en Latijns-Amerika voor de Westerse keuken / Troth Wells