POISSON BRAIS (GEGRILDE VIS)

 

In Cotonou, de hoofdstad van Benin, zijn de meeste straten zanderige stukken weg waarlangs hoge palmbomen en de tuinmuren van huizen staan. ’s Avonds zetten ondernemende vrouwen kleine restaurantjes op voor hun hui. Bij deze eetgelegenheden in de openlucht kunt u fantastisch eten.

Ik herinner me nog mijn favoriete restaurantje. Het was heerlijk om aan een tafeltje in de schaduw van een grote mangoboom te zitten. Eerst bracht de serveerster ons een kom warm water en een handdoek, zodat we onze handen konden wassen. De kaart was simpel, maar toen ze vertelde dat we poisson braisť konden krijgen, was mijn keuze meteen gemaakt. Het is geen schotel uit Benin, maar eerder een favoriet gerecht uit Ivoorkust dat naar Benin is overgewaaid. Het bestaat uit niets anders dan gegrilde vis, maar versere vis bestaat er niet. Meestal ruikt het heerlijk naar houtrook en wordt er een pikante tomatensaus bij geserveerd. De sfeer van een openluchttentje in Cotonou zult u misschien niet kunnen nabootsen, maar u kunt in elk geval genieten van de smaak van verse gegrilde vis.

Dit is een perfect gerecht voor een barbecue. Van de vis die overblijft, kunt u viskoekjes maken.

 

1,5 kg hele zeebaars

ruim 1 dl arachideolie

cayennepeper en zout naar smaak

 

Laat de vis schoonmaken en laat de schubben verwijderen door uw vishandelaar, maar vraag of hij de kop eraan laat zitten. Verwarm de grill voor. Meng de olie met het zout en de cayennepeper en bestrijk de vis met dit mengsel. Leg de vis op een ingevet rooster onder de grill en laat hem aan elke kant 5 - 7 minuten bakken; bestrijk hem regelmatig met het oliemengsel. De vis moet aan de buitenkant licht goudbruin zijn en bij de graten nog net doorzichtig zijn. Serveer direct met witte rijst en pikante saus.

 

4 personen

 

land : Ivoorkust

gerechtsoort : visgerecht

 

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis / Jessica B. Harris