PIRI-PIRI (PEPERSAUS)

 

Dit is een klassieke saus uit deze streek. Piri-piri is de naam van een hete soort chilipepers, maar wordt ook gebruikt als aanduiding voor een bepaald soort hete gerechten met specerijen waarin ook chilipepers worden verwerkt. De saus kan worden gebruikt als marinade, maar ook als saus om het vlees of de vis mee in te smeren. Bovendien wordt hij wel op tafel gezet bij diverse gerechten.

Als u de piri-piri gebruikt voor kip, is het lekker om wat gemalen koriander en sinaasappelsap te vermengen met de onderstaande ingrediŽnten.

 

2 - 4 verse rode chilipepers, van de zaadjes ontdaan en fijngehakt

het sap van 2 citroenen

2 teentjes knoflook, uitgeperst

1 eetlepel fijngehakte verse koriander of peterselie

1 eetlepel olie

peper

 

Meng alle ingrediŽnten in een kom of met een keukenmachine, schep het vlees, vis of schaal- of schelpdieren door de marinade en laat alles minstens 2 uur en het liefst ťťn nacht staan.

U kunt de marinade ook gebruiken om vlees of vis mee te bedruipen tijdens het roosteren of bakken.

U kunt deze marinade ook als een pikante saus gebruiken. Neem het vlees of de vis uit de marinade, voeg eventueel wat extra marinade-ingrediŽnten toe en warm de saus goed door.

 

Voldoende voor 1 kg vlees of vis / schaaldieren.

 

land : Mozambique

gerechtsoort : saus

 

bron : Verandering van Spijs : Een wereldselectie van pittige en kruidige gerechten / Troth Wells