PEITO DE GALINHOLA (PARELHOENFILET)

 

Deze vogel, met zijn gespikkelde veren en zijn schrille geluid, was al bekend bij de oude Egyptenaren. De Romeinen noemden hem Numidisch of Carthaags hoen, naar het gebied waar hij vandaan komt. Die aanduiding is ook terug te vinden in de wetenschappelijke naam, Numida meleagris. In de Engelse benaming Guinea fowl komt een ander deel van Afrika terug. Het magere parelhoenvlees heeft een tamelijk laag cholesterolgehalte. In dit recept, van Portugezen uit Zuid-Afrika, wordt de parelhoenfilet 24 uur gemarineerd en vervolgens in de pan gebakken.

 

6 parelhoenfilets

4 kleine teentjes knoflook, fijngehakt

3 eetlepels verkruimelde verse tijm

1 theelepel mild paprikapoeder

theelepel komijnpoeder

1 laurierblad

zout naar smaak

fijngehakte Spaanse peper (Thaise peper of een andere zeer hete peper) naar smaak

ruim 1 eetlepel plus 2 eetlepels olijfolie

1,2 deciliter Portugese witte wijn

2 eetlepels boter

 

Vraag aan de poelier of hij 6 mooie lapjes parelhoenfilet voor u wil snijden. Leg ze in een diepe kom. Maak een marinade van de knoflook, tijm, het paprika- en komijnpoeder, het laurierblad, het zout en het pepertje, ruim 1 eetlepel olijfolie en de wijn en giet deze over de filets. Trek plasticfolie over de kom en zet hem 24 uur in de koelkast.

Laat vlak voordat u wilt gaan eten 1 eetlepel olijfolie en 1 eetlepel boter heet worden in een zware koekenpan. Haal 3 filetlapjes uit de marinade en bak ze aan elke kant gedurende 5 - 8 minuten, of totdat ze helemaal gaar zijn. Doe de resterende eetlepel olie en boter in de pan en bak de andere filets op dezelfde manier. Serveer warm - en vergeet niet een bijpassende vinho verde te schenken.

 

4 - 6 personen

 

land : Zuid-Afrika

gerechtsoort : gevogeltegerecht

 

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis / Jessica B. Harris

 

Zuid-Afrika Home