PAP

Pap is het Zuidafrikaanse woord voor gekookt wit maismeel. Dat meel is bij ons nauwelijks te koop. Goed maismeel heeft ongeveer dezelfde consistentie, maar smaakt iets anders.

Pap is veruit het belangrijkste voedingsmiddel voor de Afrikanen (wat niet wegneemt dat ook blanken het graag eten). Het wordt bij elke maaltijd en elke gelegenheid gegeten - niet zelden zonder iets erbij, maar natuurlijk liever met groente, vlees, vis of saus (‘gravy’), opgediend als een stevige witte massa waar iedereen met zijn vingers stukjes vanaf haalt. Die worden tot balletjes gerold en in de saus gedoopt. Alleen zo kun je echt proeven. Opgediend met melk en suiker dient het als (blank) ontbijt. Blanken eten het ook bij de barbecue. Zonder suiker en sterk verdund met water is het typisch Afrikaans gevangenisvoedsel.

De hoeveelheden in onderstaand recept zijn een benadering. Naar behoefte wordt de pap droger of vochtiger gemaakt. Dat is een kwestie van persoonlijke smaak, maar ook van smaakverschillen tussen volkeren. De Tswana in het noorden eten hun pap bijvoorbeeld dunner dan andere Afrikanen.

liter water

ruim 200 g maismeel

zout

Methode 1 : Breng het water met het zout aan de kook en giet al het maismeel erin. Doe het deksel op de pan en laat 10 - 15 minuten heel zachtjes koken tot het gaar is (ca. 30 minuten). De kunst is om te zorgen dat er geen klontjes ontstaan; om te roeren wordt soms een soort houten vork met elkaar kruisende punten gebruikt.

Methode 2 : Breng het water met het zout aan de kook en giet er slechts een deel van het meel in (het mengsel moet de dikte van yoghurt hebben). Laat 10 - 15 minuten heel zachtjes koken met het deksel op de pan. Voeg dan pas de rest van het meel toe en laat al roerend gaar worden.

land : Zuid-Afrika

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Zuidafrikaans kookboek : Recepten uit de kleurrijkste keuken ter wereld

 

Zuid-Afrika Home