PALMNOTENSOEP MET FUFU

 

Krabvlees vormt een van de ingrediŽnten van deze gevulde soep op basis van de pulp van palmnoten. Van oudsher wordt de pulp eruit gehaald door op de vlezige buitenkant van de palmnoot te kloppen, maar voor de westerse keuken is palmpulp uit blik een goede vervanger. Gelukkig smaakt het net zo goed als vers vruchtvlees en is het in de meeste grote steden over de gehele wereld wel verkrijgbaar. De palmen waar de noten van worden geoogst, groeien in vele tropische gebieden, van West-Afrika tot MaleisiŽ, Nieuw-Guinea, Fiji en BraziliŽ. Palmnotensoep is ook zo’n gerecht dat van oudsher wordt opgediend met fufu. Dit gecombineerde gerecht wordt in West-Afrika veel gegeten.

 

125 ml water

1 kg magere lamschenkel of lamkarbonaden, of rundvlees in stukken

gezouten varkenspoten, in stukken en schoongemaakt

zout en peper naar smaak

2 grote uien, fijngehakt

3 grote, rijpe tomaten, geblancheerd, ontveld en gepureerd

750 g palmnootpulp

250 ml kokend water

cayennepeper of verse, gemalen rode Spaanse pepers naar smaak

4 grote eetbare paddestoelen, schoongemaakt

2 grote krabben, in zout water gekookt, uitgelekt (verwijder de poten, maar niet de scharen - bewaar de poten en voeg ze part toe aan de soep)

1 kg vis in moten (gezouten, gerookt, gegrilleerd, gefrituurd of in de zon gedroogd)

 

Doe het water, het vlees en de varkenspootjes in een zeer grote pan met een dikke bodem (geen gietijzeren pan, omdat dit gerecht in het begin heel veel warmte nodig heeft en een gietijzeren pan niet warm genoeg kan worden).

Voeg zout en peper naar smaak toe. Roer de uien erdoor en kook dit ‘droog’ bij middelmatige warmte. Blijf voortdurend roeren tot de buitenkant van het vlees dichtgeschroeid is. Doe nu de tomaten erbij en blijf 10 tot 15 minuten roeren.

Klop in een grote schaal de palmnootpulp met kokend water met een houten lepel stevig tot een romige, gladde massa. Voeg dit toe aan het vleesmengsel samen met de gemalen Spaanse pepers, de paddestoelen, de krabben en de poten. Laat dit 30 tot 40 minuten pruttelen bij middelmatige warmte, roer af en toe alleen om te voorkomen dat het aanbrandt.

Verwijder alle achtergebleven graten uit de vis. Doe de hele of in stukken gesneden vis de laatste 30 minuten in de soep. Laat, als alle ingrediŽnten toegevoegd zijn, de soep nog zachtjes pruttelen tot deze ingedikt is. Dien warm op met fufu. De soep kan ook nog langer koken en indikken, zodat het een stoofschotel wordt, die geserveerd kan worden met garri of cassavemeel, rijst of koolhydraatrijk voedsel naar keuze.

 

4 - 6 personen

 

land : Ivoorkust

gerechtsoort : soep

 

bron : De Afrikaanse keuken wereldwijd / Dorinda Hafner