PALAVA-KIP

 

Dit recept is een variatie op een populaire Ghanese saus die oorspronkelijk van vis gemaakt was. In Sierra Leone wordt net als in dit recept vaak pindakaas toegevoegd.

 

700 gram kipfilet

2 tenen knoflook, uit de knijper

30 gram boter of margarine

2 eetlepels palm- of plantaardige olie

1 ui, gesnipperd

4 tomaten, ontveld en gehakt

2 eetlepels pindakaas

6 deciliter kippenbouillon of water

1 takje verse tijm of 1 theelepel gedroogde tijm

250 gram diepvriesspinazie, ontdooid en gehakt

1 verse chilipeper, ontzaad en gehakt

zout

versgemalen zwarte peper

 

Snijd de kipfilet in dunne plakken, doe ze in een kom en schep er de knoflook en wat zout en peper door. Verhit de boter of margarine in een grote koekenpan en bak er de plakken kip op een middelhoog vuur goudbruin in, waarbij u de plakken een paar keer omdraait.

Verhit de olijfolie in een grote pan en bak er de ui en tomaten op een hoog vuur in circa 5 minuten gaar in.

Draai het vuur iets lager, voeg de pindakaas en de helft van de bouillon of het water toe en meng goed.

Laat de saus 4 tot 5 minuten koken. Blijf roeren om te voorkomen dat de pindakaas aanbrandt. Voeg dan de rest van de bouillon of water, de tijm, spinazie, chilipeper en wat zout en peper toe. Schep er de plakken kip door en laat 10 tot 15 minuten op een matig vuur sudderen tot de kip gaar is.

Schep alles in een voorverwarmde schaal en dien op met gekookte yam, rijst of gemalen rijst.

Kooktip: Als u meer tijd hebt, kunt u verse spinazie gebruiken voor een versere smaak. In plaats van pindakaas kunt u egusi, gemalen meloenpitten, of gemalen amandelen gebruiken.

 

4 personen

 

land : Ghana

gerechtsoort : gevogeltegerecht

 

bron : De Afrikaanse keuken : Volop makkelijk te maken recepten uit een onontdekte keuken / Rosamund Grant

 

Ghana Home