PAIN DE FIGUES (VIJGENBROOD)

 

Lchobz - brood, een onderdeel dat niet weg te denken is van de Maghrebtafel. De platte Turkse en Marokkaanse broden zijn bij ons ook een bekend verschijnsel geworden. Het lichtgezoete vijgenbrood dat we nu gaan bakken is een passende aanvulling bij een royale, gevarieerde meze, of een tajine.

 

1 envelopje ‘instant’ droge gist (7 g)

1 kopje lauw water

1 theelepel suiker

2 eetlepel olijfolie

1 theelepel zout

geraspte schil van 1 sinaasappel

ca. 2 kopjes bloem

175 g gedroogde vijgen

kopje water

theelepel pimentpoeder

 

Los de gist op in het lauwe water. Roer de suiker, olijfolie, het zout en de sinaasappelschilletjes erdoor.

Voeg de bloem beetje bij beetje toe, eerst roerend, dan knedend op een met bloem bestoven oppervlak. Kneed het deeg 5 minuten lang, Leg het in een met olijfolie ingevette schaal of kom, dek die af met een schone theedoek en laat het op een warme plek rijzen tot het in omvang verdubbeld is, meestal in ongeveer 1 uur.

Leg de vijgen ondertussen in het water met het pimentpoeder. Laten koken tot het een dikke zachte pulp is geworden. Pureer de vijgen met een staafmixer of keukenmachine. Laten afkoelen.

Stomp het gerezen deeg plat en kneed de luchtbellen eruit. Spreid het met de deegroller of met de vlakke hand uit op een ingevette bakplaat. Lepel de vijgenvulling in het midden van de deeglap in de lengte uit en rol het deeg op. Knijp de uiteinden goed dicht of vouw ze dubbel. Bestrijken met wat olijfolie en een halfuur laten rusten.

Bak het brood in een halfuur gaar in een middelmatig hete oven (180C).

 

6 personen

 

gebied : Maghreb

gerechtsoort : voorgerecht

 

bron : Het rijk van kwee en vijg / Ria Loohuizen