PAASSOEP

 

1 stengel bleekselderij

1 pond wortelen en koolrapen

1 pond aardappelen (of 1 per persoon)

1 kilo verse tuinbonen

1 pond courgettes

2 à 3 middelgrote preien (alleen het wit)

10 à 15 takjes peterselie

1 bosje koriander (eventueel 10 à 15 korrels)

1 ui

zout

peper

1 mergpijp van rund of kalf

circa 1 kilo rundvlees of kalfsschenkel

 

Maak de groenten schoon. Houd de gedopte verse tuinbonen apart.

Doe alle groenten, het vlees en de mergpijp in een pan en schenk er water bij tot alles onder staat. Voeg zout en peper toe. Als u korianderzaadjes gebruikt moet u deze eerst kneuzen in een vijzel, maar als u verse koriander gebruikt, doet u slechts de helft van de blaadjes in de bouillon na ze gewassen en fijngehakt te hebben.

Laat de ingrediënten eerst ten minste gedurende één uur op een hoog vuur opstaan, zet het vuur daarna lager en doe er de geschilde aardappelen bij. Voeg ongeveer 10 minuten later de verse tuinbonen toe om die gaar te laten worden.

Neem de pan van het vuur en leg het vlees op een aardewerken schaal. Haal ook de aardappelen en de tuinbonen uit de pan. Pureer de andere ingrediënten in een blender of mixer. Doe de aardappelen en de tuinbonen weer in de soep om ze nog even te laten doorkoken.

Dien het vlees apart op in een warme schaal.

Hak de resterende koriander fijn en strooi deze over de soep zodra die wordt opgediend.

Het verdient aanbeveling de volle soepterrine enkele minuten in de voorverwarmde oven te plaatsen om de soep warm te houden.

 

8 - 10 personen

 

bereidingstijd : 1½ uur

 

gebied : Noord-Afrika

gerechtsoort : soep

 

bron : De Joods-Noordafrikaanse keuken / Jeanne Ifergan