OMMOK HOERIYA (TUNESISCHE WORTELPUREE)

Volgens Shiraz Troudy, een perfect Nederlandssprekende Tunesische jongedame, wil de maan zeggen: ‘Jouw moeder is heetachtig’. En inderdaad dit is een saus, die een beetje heet moet zijn. Zo heet een beroemd kookboek Ommok Sannaafa: ‘Jouw moeder, die veel kookt’.
Een van de vele gerechtjes op de mezze-tafel in TunesiŽ: de kemia (eigenlijk Algerijns). Aadoe, zoals de slaatjes en hapjes daar heten, zijn er zo in trek dat men deze, wat eigenlijk een borrelhapje moet zijn bij de vijgenbrandewijn (boukha), graag in plaats van een diner aanbiedt. Op zo’n tafel staan dan zoute noten, zwarte en groene olijven, sesamzoutjes, dips en salades. Zeker ook ma’aqoeda en briks of tadjien malsoeqa. Men besluit dit soort maaltijd met zoet gebak en dadels met mandarijen op ťťn schotel.
 
150 g zeer gaar gekookte worteltjes
gemalen komijn (djinten)
koriander (ketoembar)
sambal (= harissa) naar smaak
knoflook
olijfolie
citroensap
zout
veldsla
zoute nootjes
 
De wortels pureren of prakken. mengen met de kruiderij, wat sambal en knoflook. Op smaak brengen met wat olie, citroensap en zout. Warm of koud midden op een bord scheppen. Mooi opkammen met een vork. Rondom veldsla met nootjes.

1 persoon

land : TunesiŽ

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Groot Arabisch kookboek : De keuken van 1001 nacht / Janny de Moor

 

TunesiŽ Home