OKRASOEP

 

In allerlei gerechten, van de bamia uit Egypte tot de tchingombo uit de Bantoe-gebieden, worden okra’s gebruikt en gewaardeerd vanwege de bindkracht. Veel mensen die okra’s nog niet kennen, houden niet van de glibberige consistentie van deze groene peulvrucht, maar op het Afrikaanse continent is hij juist geliefd vanwege zijn goede verteerbaarheid en slijmerige textuur. In dit gerecht uit Sierra Leone worden maar een paar okra’s gebruikt, waardoor de bindkracht goed duidelijk wordt.

 

500 g runderstoofvlees

1 eetlepel plantaardige olie

1 grote ui, in dunne ringen

zout en versgemalen peper naar smaak

9 dl runderbouillon

8 kleine okra’s

2 kleine aubergines, in plakjes

3 tomaten, ontveld, zaden verwijderd en grof gehakt

 

Snijd het rundvlees in blokjes. Laat de olie heet worden in een grote soeppan en bak het rundvlees bruin. Voeg de ui, het zout en de peper toe en laat onder af en toe roeren 10 minuten koken. Voeg de bouillon toe en breng de soep op hoog vuur aan de kook. Zet het vuur lager en laat het geheel met het deksel op de pan 30 minuten zachtjes koken, of totdat het rundvlees bijna gaar is. Was de okra’s, verwijder de uiteinden en gooi lelijke of harde peulen weg. Voeg de aubergines, tomaten en okra’s toe en laat nog 15 minuten koken, of totdat de groenten gaar zijn. Schep de groenten met een schuimspaan uit de pan en draai ze door een groentemolen. Doe de groentepuree terug in de pan. Proef op smaak en laat nog 5 minuten koken, of totdat de soep wat dikker is geworden. Serveer warm.

 

4 personen

 

land : Sierra Leone

gerechtsoort : soep

 

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis / Jessica B. Harris