NOORDAFRIKAANSE SINAASAPPELSALADE

Een origineel voorgerecht dat in Noord-Afrika ’s winters op tafel kwam. U kunt er eventueel nog enkele clementines aan toevoegen.

1 kilo vrij zure bloedsinaasappelen

1 pond bittere sinaasappelen of bergamotten

250 g zwarte olijven in olie

2 bolletjes knoflook

zout

zwarte peper

1 grote theelepel komijn

1 grote theelepel paprikapoeder

1 theelepel kaneel

2 citroenen

4 eetlepels olijfolie

enkele takjes koriander (alleen als garnituur)

Schil de sinaasappelen zorgvuldig en vergeet niet het witte velletje te verwijderen. Verdeel ze in niet te kleine partjes.

Leg de schijfjes sinaasappel op een aardewerken schaal en strooi de kruiden erover. Voeg er de fijngehakte of in een vijzel fijngewreven knoflook aan toe, evenals zout en peper. Giet er citroensap en olijfolie over en doe er zwarte olijven bij.

Roer het geheel met een houten lepel dooreen en laat vervolgens even staan. Herhaal dit minstens drie keer alvorens de salade op te dienen.

Verwijder de steeltjes van de koriander en garneer de salade met de korianderblaadjes.

Koud opdienen.

Voor 6 personen.

gebied : Noord-Afrika

gerechtsoort : salade

bron : De Joods-Noordafrikaanse keuken / Jeanne Ifergan