NOORDAFRIKAANSE KOOLROLLETJES MET RIJST

 

300 gram Schapenvlees

peper

zout

mespuntje komijn

2 uien

 40 gram boter

100 gram droogkokende rijst

1 savooiekool

bouillontablet

2 eetepels olijfolie

1 citroen

2 eetlepels bloem

Snijd het vlees in kleine stukjes en kruid het met komijn, peper en zout. Snipper de uien. Verhit 30 gram boter in de pan en bak het vlees langzaam bruin, fruit de uien mee tot ze licht glazig zijn. Schenk er wat water bij en laat alles een uur stoven. Kook de rijst gaar. Neem 12 tot 16 bladeren van de kool en snijd het dikste van de nerf vorming weg. Kook de bladeren gedurende 2 minuten in het water met het bouillontablet en laat ze op een schone vaatdoek uit lekken. Bewaar 4 dl kookvocht. Roer de rijst door het vleesmengsel en leg hiervan op elk koolblad een volle lepel. Rol ze op en leg ze dicht tegen elkaar in de pan met het kookvocht. Voeg hier het sap van de citroen en de olijfolie aan toe. Stoof het geheel in 30 minuten gaar. Leg de koolbladen op een voorverwarmde plaat. roer de bloem door de boter. Kook het kookvocht snel tot de helft in en roer er klontjes van de boter/bloem door tot de saus egaal gebonden is. Serveer met rijst.

4 personen

 

bereidingstijd : 20 - 30 minuten

 

gebied : Noord-Afrika

gerechtsoort : vleesgerecht

 

bron : Joke Beulecke [Smulpaap]