NIT’IR QIBE (SPECERIJENBOTER)

 

Op het Afrikaanse continent worden allerlei soorten olie gebruikt. IndiŽrs gebruiken ghee, Senegalezen arachideolie, Nigerianen rode-palmolie. In EthiopiŽ wordt nit’ir qibe - geklaarde, met specerijen op smaak gebrachte boter -gebruikt als kruiderij in allerlei gerechten.

 

ĺ theelepel kurkuma

Ĺ theelepel kardemomzaad

ľ theelepel fenegriekpoeder

1 stukje pijpkaneel van ruim 1 cm

ľ theelepel versgeraspte nootmuskaat

1 kruidnagel

500 g ongezouten boter, in stukjes

2 eetlepels gehakte ui

1Ĺ eetlepel fijngehakte knoflook

3 theelepels fijngehakte verse gember

 

Rooster de kurkuma, kardemom, fenegriek, kaneel, nootmuskaat en de kruidnagel onder af en toe roeren in een zware koekenpan op laag vuur gedurende 3 - 5 minuten, of totdat de specerijen beginnen te geuren. Laat de boter onder af en toe roeren smelten in een zware pan op laag vuur, maar pas op dat hij niet verbrandt. Breng de boter na het smelten aan de kook en schep het witte schuim eraf. Meng de ui met de knoflook en de gember en doe dit mengsel bij de boter, samen met de geroosterde specerijen. Lat nog 20 minuten zachtjes koken op laag vuur. Hal de pan van het vuur en laat de boter staan totdat de specerijen naar de bodem gezakt zijn. Zeef de nit’ir qibe in een bakje en bewaar dit afgesloten op een koele plaats.

 

Voor ongeveer 2,5 dl

 

land : EthiopiŽ

gerechtsoort : saus

 

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis / Jessica B. Harris

 

EthiopiŽ Home