NHOPI DOVI (POMPOENSAUS MET AARDNOTEN (PINDA’S))

 

Een mashamba is een Zimbabwaanse variŽteit van de pompoen, die opvallend veel lijkt op de meloen, maar groen vruchtvlees heeft. Nhopi dovi is een recept van de Shona; de Ndebele hebben een soortgelijke bereidingswijze, maar gebruiken een andere pompoen, de mbaqanga. Deze heeft geel vruchtvlees en geeft een dikkere saus. Beide recepten doen het goed bij kinderen.

 

1 middelgrote mashamba of anders een pompoen, geschild, van zaad ontdaan en in blokjes gesneden

500 ml water

500 gr aardnoten(pinda)pasta

zout of suiker naar smaak

 

Kook de mashamba of pompoen in het water tot hij goed gaar is. Het vruchtvlees moet heel zacht zijn en gestampt kunnen worden. Giet het water af. Roer de aardnotenpasta erdoor. Prak dit samen tot een romige, gladde massa.

Voeg, afhankelijk van uw smaak, suiker of zout toe. Serveer als warme of koude lunch. Koude nhopi dovi wordt enigszins geleiachtig.

 

4 personen

 

land : Zimbabwe

gerechtsoort : lunchgerecht

 

bron : De Afrikaanse keuken wereldwijd / Dorinda Hafner