N’DIZI YA NA NYAMA (STOOFSCHOTEL VAN BANAAN EN KOKOS)

 

Er zijn heel veel Afrikaanse recepten waarin bananen of bakbananen worden gebruikt. Dit recept, n’dizi ya na nyama (spreek uit als ‘ndie-zi ja na n-jama’), komt uit de noordelijke, westerse en zuidelijke gebieden van Tanzania waar allerlei bananen groeien. In Afrika vormen bakbananen een massaproduct en ze worden bij voorkeur in de keuken gebruikt. Bakbananen kunnen worden vervangen door onrijpe bananen (rijpe bananen worden zelden gebruikt). Bakbananen zijn groter en dikker dan bananen en het is niet aan te raden om die rauw te eten.

 

250 ml water

zout en peper naar smaak

1 kg mager rundvlees in blokjes

30 ml (2 eetlepels) plantaardige olie

2 grote uien, fijngehakt

1 grote, rijpe tomaat, ontveld en fijngesneden

500 ml kokosmelk

5 stevige, groene bananen of bakbananen (hoeven niet rijp te zijn)

250 g erwten

 

Vul een pan met water en zout en kook hierin het vlees tot het zacht is. Zet dit dan apart. Verhit de olie in een pan en fruit de uien, maar laat ze niet bruin worden. Voeg de tomaten en het vleesmengsel toe en breng het op smaak met kruiden. Laat het geheel dan pruttelen tot de tomaten zacht zijn.

Voeg kokosmelk toe en blijf roeren tot het mengsel kookt. Pel de (bak)bananen en snijd ze in grote stukken. Voeg deze met de erwten aan het gerecht toe. Temper de warmtebron en laat het 10 tot 15 minuten pruttelen of zolang tot de (bak)bananen gaar, maar niet papperig zijn. De voedzame, stevige stoofschotel warm opdienen.

 

4 - 6 personen

 

land : Tanzania

gerechtsoort : vleesgerecht

 

bron : De Afrikaanse keuken wereldwijd / Dorinda Hafner