MWAMBE (RUNDVLEES-MWAMBE)

 

Dit is een klassiek gerecht uit Centraal-Afrika. Deze versie wordt gemaakt met rundvlees, maar mwamba kan ook worden gemaakt met lamsvlees of vis, of met de alomtegenwoordige kip.

 

1500 g runderstoofvlees, in stukken van 2,5 cm

1 eetlepel vers citroensap

¾ theelepel zout

2 eetlepels arachideolie

2 grote uien, gehakt

¼ theelepel Spaanse peper (habañero of een andere extreem hete peper), of naar smaak

7 middelgrote rijpe tomaten, ontveld, zaadjes verwijderd en grof gehakt

1 liter water

 

Wrijf het vlees in met het citroensap en zout. Laat de olie heet worden in een zware, gietijzeren pan, voeg het vlees en de uien toe en bak deze tot de uien glazig zijn en het vlees lichtbruin is. Voeg de overige ingrediënten toe, zet het vuur laag en lat het geheel met het deksel op de pan 1,5 uur koken, of tot het rundvlees gaar is. Serveer warm met witte rijst.

 

4 - 6 personen

 

land : Congo

gerechtsoort : vleesgerecht

 

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis / Jessica B. Harris